http://www.tavasbarlang.hu/images/20_eves_BFNPI_200_px.jpg


 

 

Denevér Dani

Sziasztok Gyerekek!

Denevér Dani vagyok, egy gyönyörű városban lakom.

 

 

Ez a város a Balaton közelében épült. Különleges formájú, egykor tomboló, mára megszelídült vulkánok emelkednek körülötte. Azt mesélték nekem az öreg denevérek, hogy hétezer éve az ősemberek is eljutottak erre a tájra, egy hideg hajnalon meglátták a Malom-tavat, amiről azt gondolhatták, hogy sárkányok leheletétől gőzölög. Talán több napba is beletelt, mire félelmüket legyőzve nyakig ereszkedtek langyos vizébe, hogy átmelegítsék hidegtől elgémberedett tagjaikat. Később a langyos források és a tó köré várost építettek: Tapolca városát.

Tudjátok, én egy nagyon falánk kis denevér vagyok. Nappal egy elhagyott padláson szunyókálok, és csak szürkületkor ébredek fel nagyon-nagyon éhesen. Ilyenkor már sok éjszakai lepke és bogár röpköd, akiket megtanultam ügyesen elkapni. Nagyon sokat meg tudok enni belőlük! 

Egyik este, amikor egy jól megtermett cserebogarat vettem üldözőbe, egy titokzatos kertben találtam magam. Szép, boltíves kapuját benőtte a csipkerózsa, és az árnyat adó, suttogó lombú fák egy százesztendős történetről suttogtak. Találtam ebben a kertben egy borostyánnal befutott, hűvösséget lehelő kutat. A kútkávában lakik egy szép fehér kő, akivel barátságot kötöttem. Ő Kamon, a mesélő kő, aki azt mesélte nekem, hogy Tapolca alatt egy csodálatos barlang húzódik, ami tele van járatokkal, a folyosókkal tágas üregekkel! 

Úgy szeretném egy ilyen csodálatos földalatti palotában tölteni a téli álmomat!- kérleltem Kamont.

– Mi sem egyszerűbb! A barlang bejáratánál most épült egy gyönyörű Látogatóközpont, ami a barlangba vezet. Költözz be ide!

Megfogadtam Kamon tanácsát, odarepültem az épülethez, ahol emberek dolgoztak, mindenkinek jelvény volt a ruháján. Nagyon kedvesek voltak velem, elmesélték, hogy ők a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, a látogatókat vezetik a barlangban és a kiállításon. 

Itt találkozhattok velem is! Ha eljöttök, izgalmasabbnál izgalmasabb kalandok, érdekes játékok várnak Titeket. Azután lemehettek a barlangba is, ahol mesebeli, türkizkék föld alatti tavon csónakázhattok!

 

 

 

2017  Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont